+382 (0) 32 781 140

General Motors otvara 3D printing centar

Kompanija General Motors najavila je otvaranje „Additive Industrialization Center“ (AIC) od 1400 kvadratnih metara u predgrađu Detroita. Ovaj objekat namenjen je za pokretanje 3D štampe u auto industriji.

U ovom objektu trenutno se nalazi 24 3D štampača koji kao sirovinu mogu koristiti i polimer i metal. AIC može da sprovodi brojne različite procese, od selektivnog laserskog sinterovanja i selektivnog laserskog topljenja do Multi-Jet Fusion-a i modeliranja topljenog taloženja.

Jedan o razloga za otvaranje ovog postrojenja je značajno ubrzan i pojeftinjen proces pravljenja prototip delova. Pre korišćenja 3D štampača, ovaj proces znao je da traje i mesecima.

Pored toga, 3D štampanje može pomoći inženjerima da optimizuju komponente vozila. Savršen primer za to je aluminijumski rezervoar za ulje i ulazni sklop na trkačkom automobilu Chevrolet Corvette C8.R. 3D štampana verzija je objedinjeni deo, koji zamenjuje osam pojedinačnih komponenti. Ovo eliminiše 14 zavarenih spojeva, ali ne samo to, već je i 32% lakši, a u trkama je svaki gram važan.

GM je takođe odštampao gotovo 100 ručnih alata za 3D upotrebu u pogonu za montažu u Arlingtonu u Teksasu, u kome se nalaze SUV-ovi u punoj veličini, uključujući Chevrolet Tahoe, GMC Iukon i Cadillac Escalade. Ovi alati, koji se koriste u limariji, obično teže između 4 i 18 kilograma, ali verzije sa 3D štampanom napravljene su od najlonskog kompozita od ugljeničnih vlakana i imaju samo 1.3 kilograma.

Ovo su samo neke od namena 3D štampe, a General Motors veruje da će moći da uvrsti ovu tehnologiju u veći deo svoje proizvodnje.