+382 (0) 32 781 140

Štampa knjiga – digitalna evolucija

Osim što nam je saradnik u svakodnevnom životu, tehnologija štampanja je ona kojoj možemo da zahvalimo za omasovljavanje proizvodnje knjiga i njihovu dostupnost.

Čak i kada nismo u prilici da izdvojimo novac za sve knjige koje bi zadovoljile naše čitalačke apetite, uvek postoji biblioteka. Upravo su štampači oni koje možemo da, uslovno rečeno, okrivimo za to što je knjiga postala roba za razmenu – često je pozajmimo i nikada ne vratimo vlasniku, kao što je to nekad bio slučaj sa olovkama i upaljačima.

Iako je Gutenbergovo otkriće 1445. omogućilo da se zavrti čitava priča oko štampanja i umnožavanja kakvo danas poznajemo, donoseći nam matricu po kojoj se slova menjaju i slažu, ekspresno štampanje kakvo danas uzimamo zdravo za gotovo bio je veliki pomak koji se dogodio tek u 19. veku. Rotacione mašine su nam omogućile da prvi put odštampamo knjigu velikog tiraža.

 

Štampanje knjiga

foto: printscreen sa YouTube priloga

A jednom kada su u igru ušli računari – počela je sasvim nova era štamparstva. Tada se prvi put dogodilo da su sama štampa i njena priprema objedinjeni i naravno pojednostavljeni. Osnovna razlika u samom nastanku otiska je ta što je, kod dinamičke digitalne štampe, pritisak kao imperativ prvi put sasvim uklonjen iz rasporeda jedne mašine. Ink-jet, odnosno štampa uz pomoć tonera i elektrografije zamenila je sve do tada postojeće paterne. Štaviše, stara štamparska forma je u potpunosti nestala, jer je danas „skrivena“ u samoj memoriji računara. Istovremeno, toner i štampajuća površina moraju biti suprotno naelektrisane, osiguravajući time da će boja biti naneta na pravo mesto. Kako ne bismo više trošili reči, pogledajte slikovit prikaz razlike između štampanja danas i njenog retro izdanja.

 

Nekada...

 

 

Danas...